*A forgalmazó által ajánlott bruttó fogyasztói (nem akciós) ár, melytől az egyes gyógyszertárak árai eltérhetnek. Gentos nyelvalatti tabletta vény nélkül kiadható homeopátiás gyógyszer.
Reklámozó:
Omega Pharma Hungary Kft. 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49. A hirdetés lezárásának időpontja 2011.02.01.

Prosztatabetegségek kezelésére

A prosztata meg- nagyobbodás problémája

Hogyan kezelhetem a prosztata gyulladást?

Betegvizsgálat - fizikális vizsgálat

Ha az orvos a betegtől kikérdezte a főbb tüneteket és már tájékozódott a korábbi betegségeiről akkor következik a betegvizsgálat. A betegvizsgálat első része általában a műszerek nélküli vizsgálat, amikor is a beteg a vizsgálóasztalra fekszik és az orvos megtekintéssel és megtapintással megvizsgálja a beteget. A vizsgálat során a beteg a hátán fekszik és az orvos megtapintja a hasat, a veséket, a külső nemi szerveket. A vizsgálat azért fontos, mert ennek során olyan betegségekre derülhet fény, mely hasonló tüneteket okoznak. A vizsgálat során olyan betegség is felfedezésre kerülhet, mely a betegnek nem okoz panaszt. A vizsgálat fontos része a végbélen keresztüli vizsgálat. A végbélvizsgálat során a prosztatát is meg lehet tapintani, de egyéb eltérésekre utaló eltéréseket is fel lehet ismerni. Ezeknek a vizsgálatnak az elvégzése minden esetben szükséges. Az alábbiakban leírjuk, milyen eltéréseket találhat az orvos.

A hasfalon keresztül tapinthatóvá válhat a megnagyobbodott vese (pl. vesecysta, vesedaganat), a megnagyobbodott, feszülő hólyag. A különböző szervek érzékenysége és nyomásra kialakuló fájdalma is kóros lehet. A hólyagtájon jelzett fájdalom pl. prosztatagyulladásra, prosztata megnagyobbodásra, hólyaggyulladásra, hólyagkőre utalhat. Ugyanakkor nem zárható ki a vizsgálat alapján a belek gyulladása vagy egyéb eltérése sem.

A vesék megtapintása vagy ütögetése a vesék betegségeire utalhat. A vesék gyulladása vagy a vesék üregrendszerének kitágulása esetén is fájdalom jelentkezik a deréktájon. Kezdetben ez csak ütögetésre jelentkezik, később a fájdalom állandósulhat és spontán is jelentkezik. A prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák késői stádiumában, amikor már a vizelet nem tud elfolyni a hólyagból akadálytalanul a vesék üregrendszere kitágul, fájdalom jelentkezik. E mellett a veseműködés károsodása miatt veseelégtelenség alakulhat ki.

A külső nemi szervek vizsgálata is olyan eltéréseket tárhat fel, mely vizelési panaszokat is okozhat. A húgycsőnyílás szűkülete, a húgycsőnyílás nem megfelelő helyen nyílása (hypospadiasis), a húgycsőben elhelyezkedő condyloma, húgycsőkő, húgycsőgyulladás okozhatnak vizelési akadályt. Ezek tünetei a prosztatamegnagyobbodásból eredő vizelési panaszokat utánozhatják.

A végbélvizsgálat történhet álló vagy fekvő helyzetben. Álló helyzetben a beteg előredől és a vizsgálóasztalra könyököl. Fekvő helyzetben a beteg az oldalán fekszik és térdeit a hasához felhúzza. Az orvos mutatóujjával a végbélnyíláson keresztül tapintja meg a prosztatát. A végbélvizsgálat során nem csak a prosztatát vizsgálják. A végbél eltérései (aranyeres csomók, gyulladások, tályog, sipoly, daganat), a végbél záróizomzat eltérései (idegrendszeri károsodás), az ondómirigyek egyes betegségei (gyulladás, cysta) és a hólyag eltérései (túlfeszülés) is megtapinthatók a végbélen keresztül ideális esetben. A prosztata tapintása során annak méretét és állagát szokás megadni, ezek szerint a prosztata tapintási lelete lehet sokféle:

  • normális esetben mirigyes vagy izom tapintatú, mérete kicsi, vagy közepes, gesztenyényi, és nem érzékeny;
  • heveny (akut) gyulladás esetén a prosztata érzékeny, puha, tészta tapintatú, és megnagyobbodott;
  • krónikus gyulladás esetén a prosztata lehet érzékeny vagy nem érzékeny, kissé tömöttebb tapintatú, mérete lehet normális vagy nagyobb;
  • prosztata megnagyobbodás esetén a prosztata az átlagostól nagyobb, de mirigyes tapintatú, lehet egyenetlen felszínű, és a két lebeny lehet aszimmetrikus (egyik oldali lebeny nagyobb, mint a másik);
  • prosztatarák esetén a prosztata porckemény, vagy kifejezetten tömött, esetleg porckemény göbök tapinthatók benne, méret is különböző lehet, és általában nem érzékeny.